Vés al contingut
El temps Altitud 1.407 m Com arribar-hi Ecomuseu 973 62 17 98
LlessuiPallars Sobirà

El gall fer al Pirineu: el gran gall del bosc

El gall fer pirinenc: cantadors, censos i declivi a Catalunya, èpoques crítiques i per què no s’ha de molestar.

El gall fer pirinenc (Tetrao urogallus aquitanicus) és la gallinàcia més gran de Catalunya: el mascle supera els 90 cm i fa uns 5 kg. Viu als boscos madurs de pi negre, pi roig i avet del Pirineu i està en perill d’extinció: l’Estratègia estatal del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO, 2025) estima 235 mascles a Catalunya el 2023, un 38 % menys que el 2015. Si passes pels seus boscos a l’hivern o a la primavera, la millor ajuda que li pots donar és no molestar-lo.

Com és el gall fer

És un ocell enorme per al que acostumem a veure al bosc. El mascle és fosc, gairebé negre, amb reflexos verds al pit, una taca vermella sobre l’ull i una cua gran que desplega en ventall durant el zel. Fa més de 90 cm i pesa uns 5 kg. La femella és molt més petita i de color bru, amb un plomatge barrat que la camufla entre la vegetació. En castellà se’n diu urogallo.

La subespècie del Pirineu és aquitanicus; la de la serralada Cantàbrica n’és una altra (cantabricus) i les dues poblacions estan aïllades entre si.

Dades del gall fer pirinenc

Nom científic
Tetrao urogallus aquitanicus
Nom en castellà
Urogallo
Mida del mascle
Més de 90 cm i uns 5 kg
Hàbitat
Boscos subalpins madurs, d’uns 1.000 a 2.400 m
Alimentació
Acícules de pi a l’hivern; nabius, brots i plantes; els polls, insectes
Zel
Als cantadors, amb el màxim al maig, a trenc d’alba
Mascles a Catalunya
235 (interval 195-279) el 2023, segons el MITECO
Protecció
En perill d’extinció (Catalunya, Decret 172/2022; Espanya, des del 2023)

On viu: el bosc que necessita

El gall fer no viu a qualsevol bosc. Necessita boscos subalpins madurs, entre uns 1.000 i 2.400 m d’altitud. Al vessant sud del Pirineu són sobretot pinedes de pi negre i de pi roig; al vessant nord, com a la Val d’Aran, fagedes i avetoses. I li cal un sotabosc ric: nabius, ginebres, brucs i altres plantes baixes que li donen aliment i refugi.

Al llarg de l’any canvia de zona. A l’hivern puja a les parts altes i obagues, es concentra en uns pocs arbres i s’alimenta gairebé només d’acícules de pi, un menjar molt pobre. A la primavera i a l’estiu baixa a zones amb més herba, matolls i arbres morts, on els polls troben insectes, imprescindibles en les primeres setmanes.

Els cantadors: el zel del gall fer

A la primavera els mascles es reuneixen en llocs fixos del bosc, els cantadors, on canten, despleguen la cua, salten i s’enfronten entre ells per atreure les femelles. Hi arriben al capvespre, passen la nit als arbres i el ritual arriba al punt àlgid de matinada. El màxim d’activitat és al maig, quan encara queda neu als boscos.

Els cantadors són també la manera de comptar-los: els censos es fan a la primavera comptant els mascles que canten a cadascun. Per això les xifres de població parlen de «mascles».

Després del zel, la femella pon una mitjana de sis ous a terra. La majoria eclosionen i la mortalitat dels adults és baixa; el problema, segons els tècnics que en fan el seguiment, és al primer any de vida: molt pocs joves arriben a adults, i la població no es renova.

Quants galls fers queden: censos i declivi

Les xifres varien una mica segons la font, però totes apunten en la mateixa direcció: el gall fer pirinenc està desapareixent a Catalunya.

1990

Uns 8 adults per cada 100 ha d’hàbitat a Catalunya.

2005

Entre 538 i 581 mascles a Catalunya, segons la font.

2015

Uns 360 mascles (360-363). En deu anys, un terç menys de mascles i un 17 % menys de cantadors actius; la densitat baixa a uns 4 adults per 100 ha.

2020

No es detecta cap mascle cantant al Pallars Jussà (el 2005 se n’estimaven uns 14).

2020

El Comitè Científic del MITECO recomana passar la població pirinenca de «vulnerable» a «en perill d’extinció».

2022

La Generalitat la cataloga en perill d’extinció (Decret 172/2022).

2023

235 mascles estimats a Catalunya (interval 195-279), un 38 % menys que el 2015; uns 327 mascles a tot el Pirineu espanyol (MITECO, Estratègia 2025).

2025

Les dades difoses el 2026 per la Generalitat i els equips de seguiment parlen de 245 mascles: al voltant d’un 58 % menys que el 2005.

Per tenir perspectiva: el Pirineu espanyol tenia uns 942 mascles a finals dels anys 80, 703 el 2001 i 570 el 2005, segons l’Estratègia del MITECO. Al vessant francès la població és més gran, uns 6.000 exemplars, però també baixa. L’anàlisi de viabilitat que recull el dictamen del Comitè Científic del 2020 donava un 86 % de probabilitat d’extinció en 30 anys fins i tot en el millor escenari.

A més, cada cantador té menys mascles (de 2,5 a 1,6 per cantador entre 2005 i 2015), i això dificulta que el zel funcioni.

L’Alt Pirineu, un dels últims reductes

El declivi no és igual a tot arreu. Les poblacions que més han caigut són les perifèriques i les del sud: la Cerdanya va perdre al voltant del 70 % dels mascles entre 2005 i 2015; alguns massissos de l’Alt Urgell i del Pallars Jussà, la meitat; i al Pallars Jussà, el Solsonès o el Ripollès l’espècie pràcticament ha desaparegut. A la serra de Boumort, la proliferació de cérvols va acabar amb la boixerola del sotabosc, un aliment clau a la tardor, i el gall fer va quedar reduït a casos anecdòtics.

Com que les extincions locals es concentren a les poblacions perifèriques i del sud, el pes del que queda recau cada vegada més en els boscos alts del Pirineu central, com els del Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Val d’Aran. Entre les zones importants per a l’espècie a Catalunya, l’entitat Paisatges Vius cita el massís de l’Orri, entre el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. Bona part d’aquests boscos són dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu, que compta el gall fer entre les seves espècies més sensibles. Això no vol dir que aquí estigui a resguard: el Pallars Sobirà també figura entre les comarques on més ha baixat entre 2005 i 2015.

Per què no s’ha de molestar el gall fer

És un dels ocells més sensibles a la presència humana. Cada vegada que s’aixeca en vol per un ensurt gasta molta energia, i a l’hivern, alimentant-se només d’acícules, aquesta energia no la recupera fàcilment: uns quants ensurts seguits poden afeblir-lo fins a la mort. L’estrès també redueix les seves defenses i pot impedir que criï. Les amenaces que assenyalen l’Estratègia del MITECO i les entitats que en fan el seguiment són:

  • Molèsties humanes durant tot l’any: raquetes i esquí fora de pistes, excursionisme fora de camí, bicicleta de muntanya, curses, boletaires, fotògrafs i l’accés descontrolat als cantadors.
  • Pèrdua d’hàbitat: boscos massa densos o sense sotabosc, gestió forestal que no el té en compte i excés d’ungulats (cérvols, daines) que es mengen les plantes de què depèn.
  • Depredadors generalistes com guineus, martes i fagines, que troben nius i polls.
  • Xocs amb cables i tanques: vola baix entre els arbres i pot xocar amb tanques ramaderes sense senyalitzar, línies elèctriques i cables de remuntadors.
  • Canvi climàtic, que altera els boscos subalpins i l’aliment disponible per als polls.

Èpoques crítiques

L’Estratègia del MITECO marca dos períodes crítics per al Pirineu: l’hivernal, de l’1 de desembre al 28 de febrer, i el reproductor, del 15 de març al 15 d’agost, que inclou el zel als cantadors i la cria dels polls. És a dir, gairebé nou mesos l’any.

Zones restringides i observació regulada

A les àrees crítiques, l’Estratègia recomana limitar el pas als senders senyalitzats a l’hivern i en època de cria, restringir l’accés als cantadors en els períodes i hores de cant, no autoritzar fotografia, filmació ni observació d’ocells en els períodes crítics llevat de casos justificats i amb un control estricte, i aplicar tancaments temporals. A Catalunya, l’observació del zel està molt regulada: el 2019 hi havia un únic punt autoritzat, des d’un amagatall habilitat. Si en un bosc trobes senyals o cartells de zona sensible per al gall fer, respecta’ls encara que no vegis ningú vigilant.

Com comportar-te en un bosc amb gall fer

No surtis dels camins i pistes senyalitzats, sobretot de desembre a febrer i de març a agost. Amb raquetes o esquís, segueix els itineraris marcats. Porta el gos lligat. No busquis els cantadors ni intentis fotografiar el zel pel teu compte. Si s’aixeca un gall fer davant teu, allunya’t per on has vingut i no el segueixis. I no en difonguis la ubicació a les xarxes.

Gall fer, estacions d’esquí i pistes forestals

El gall fer i l’esquí busquen el mateix: boscos alts i obacs amb neu. Les estacions de Port del Comte i de Port Ainé es van construir en zones freqüentades per galls fers, i l’auge dels esports de muntanya, a l’hivern i a l’estiu, n’ha augmentat la pressió. Les trobades més crítiques són les d’hivern, quan l’ocell està més feble. Els cables dels remuntadors són, a més, un risc de col·lisió.

L’Estratègia del MITECO recomana adaptar les pistes existents i no autoritzar noves pistes d’esquí alpí ni nòrdic sense una avaluació ambiental favorable, sobretot ara que les estacions diversifiquen activitats fora de temporada. Si esquies, el gest que compta és no sortir de les pistes abalisades i no ficar-te al bosc. Més informació sobre les estacions de la zona a la nostra pàgina d’esquí al Pallars.

Les pistes forestals són l’altre punt delicat. Obren el bosc al pas de cotxes, motos i bicicletes, i una pista que es deixa oberta després d’uns treballs forestals pot convertir-se en una via d’entrada permanent al cor del seu hàbitat. Per això algunes es tanquen a la circulació motoritzada: respecta les barreres i els senyals.

Què s’està fent per salvar-lo

  • Seguiment: censos als cantadors, anàlisi d’excrements i plomes, i enregistraments del cant. El CTFC (Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya) participa en el seguiment, i hi ha estudis de bioacústica que intenten identificar cada mascle pel seu cant, un mètode poc invasiu.
  • Marcatge amb GPS: des del 2019 la Generalitat i el Conselh Generau d’Aran col·loquen emissors a alguns exemplars per estudiar com els afecten les activitats humanes, dins del projecte europeu POCTEFA Habios.
  • Millora de l’hàbitat i custòdia del territori: projectes com PeriFer, de l’entitat Paisatges Vius, treballen amb propietaris forestals per recuperar hàbitat i regular usos recreatius al Prepirineu.
  • Estratègia estatal: el MITECO va aprovar el 2025 una nova Estratègia per a la conservació del gall fer a Espanya.

Es pot veure un gall fer al Pallars?

Sent honestos: és molt difícil, i no l’hauries de buscar. És un ocell esquiu que viu en boscos tancats i que ho passa malament cada vegada que algú se li acosta. Si camines per una pineda de pi negre i tens la sort que se n’aixequi un, queda’t amb el record i segueix el teu camí. Si en vols aprendre més, pregunta a les oficines del Parc Natural de l’Alt Pirineu per activitats de divulgació.

Per veure fauna de muntanya sense posar en risc una espècie en perill hi ha alternatives molt més agraïdes des de Llessui: l’isard, la marmota als prats alpins o el trencalòs sobrevolant les carenes. En tens més a la nostra guia de fauna del Pirineu i a les rutes per la Vall d’Àssua, sempre per camí.

Preguntes freqüents

Quants galls fers queden a Catalunya?

L’Estratègia del MITECO del 2025 estima 235 mascles el 2023 (interval 195-279), un 38 % menys que el 2015. Dades difoses el 2026 parlen de 245 mascles el 2025, davant d’uns 538-581 el 2005.

El gall fer està en perill d’extinció?

Sí. La Generalitat el va catalogar en perill d’extinció el 2022 (Decret 172/2022) i la població pirinenca figura en aquesta categoria al catàleg estatal des del 2023.

Què és un cantador de gall fer?

És el lloc del bosc on els mascles es reuneixen a la primavera per cantar, exhibir-se i barallar-se davant les femelles. El màxim d’activitat és al maig, de matinada.

Quan no s’ha d’entrar a les zones de gall fer?

Els períodes crítics al Pirineu són de l’1 de desembre al 28 de febrer (hivern) i del 15 de març al 15 d’agost (reproducció). En aquest temps, no surtis dels camins senyalitzats.

Les estacions d’esquí afecten el gall fer?

Sí. Algunes, com Port Ainé i Port del Comte, es van construir en zones amb gall fer; els esquiadors fora de pista i els cables dels remuntadors són un risc, sobretot a l’hivern.

Quant pesa un gall fer?

El mascle fa uns 5 kg i supera els 90 cm de llargada; la femella és molt més petita.