Vés al contingut
El temps Altitud 1.407 m Com arribar-hi Ecomuseu 973 62 17 98
LlessuiPallars Sobirà

Ocells rapinyaires del Pirineu: guia per identificar-los

Com identificar els rapinyaires del Pirineu: taula amb mida, silueta, on i època del trencalòs, el milà reial, l'aufrany, el falcó pelegrí o el mussol pirinenc.

Els ocells rapinyaires del Pirineu s’identifiquen sobretot per la silueta en vol: la cua en falca del trencalòs, la cua curta i les ales enormes del voltor comú, la cua molt forcada del milà reial o el vol aturat del xoriguer. Al Pallars Sobirà hi conviuen grans carronyaires, àguiles, falcons i rapinyaires nocturns com el duc o el mussol pirinenc. En aquesta guia tens una taula d’identificació amb mida, silueta, on veure’ls i en quina època, i l’estat de conservació de cada espècie amb la seva font.

Com identificar un rapinyaire del Pirineu en quatre passos

Gairebé mai no veuràs un rapinyaire posat i de prop. El més normal és un ocell que plana a centenars de metres, a contrallum. Per això les guies de camp ensenyen a fixar-se en aquest ordre:

  • Mida i envergadura. No és el mateix un xoriguer (70-80 cm de punta a punta d’ala) que un voltor comú (fins a uns 2,6 m). Compara amb el que tinguis a prop: si sembla «un avió», és un voltor, un trencalòs o una àguila daurada.
  • Forma de la cua. És la pista més útil: en falca (trencalòs, aufrany), curta (voltor comú), molt forcada (milà reial), llarga i estreta (xoriguer).
  • Forma de les ales i manera de volar. Ales amples i amb els extrems «digitats» en els grans planadors; ales punxegudes en els falcons. S’atura a l’aire, immòbil? Xoriguer o àguila marcenca.
  • On i quan. Un ocell blanc i negre de cua en falca al juliol sobre una cinglera és gairebé segur un aufrany; al gener no, perquè és a l’Àfrica.
El que de debò t'ajuda

Uns prismàtics 8x o 10x i paciència. Els grans planadors aprofiten els corrents tèrmics, així que els veuràs sobretot a partir de mig matí, quan el sol escalfa els vessants. Els rapinyaires nocturns, en canvi, es detecten gairebé sempre pel cant.

Taula d’identificació dels rapinyaires del Pirineu

Mides i èpoques segons les fitxes d’espècie consultades (vegeu la nota al final). L’envergadura és aproximada i varia entre mascles i femelles.

Espècie Envergadura Silueta i claus On Època
Trencalòs D’uns 2,3 a gairebé 3 m Ales llargues i estretes, cua llarga en falca; l’adult, amb el pit ataronjat Valls altes i cingleres Tot l’any
Voltor comú Fins a uns 2,6 m Ales molt amples, cua curta, cos bru canyella i collar blanc; plana amb les ales una mica per sobre de l’horitzontal Cingleres (voltoneres) i tèrmiques sobre les valls Tot l’any (sedentari a la península)
Àguila daurada Femelles fins a uns 2,3 m; mascles 1,8-2 m Bru fosc amb el clatell daurat; els joves tenen més blanc a la cua Valls altes, prats alpins, cingleres Tot l’any; cria des de gener-març
Aufrany Uns 1,5-1,7 m Adult blanc amb les puntes de les ales negres, cua blanca en falca i cara groga; jove bru Cingleres de mitja muntanya De març a final de setembre
Milà reial 1,4-1,7 m Cua molt forcada, cap gris platejat, taques blanques sota les ales Mosaics de prats, conreus i vores de bosc Tot l’any; a la tardor arriben hivernants
Àguila marcenca 1,66-1,88 m Per sota molt clara i barrada, «caputxa» fosca fins al pit; s’atura uns segons a l’aire Zones obertes on caça serps De març-abril a setembre
Falcó pelegrí 80-120 cm Ales punxegudes, dors gris pissarra, bigotera negra molt marcada Cingleres Tot l’any
Xoriguer comú 70-80 cm Petit, cua llarga; s’atura immòbil a 10-20 m de terra; el mascle, amb el cap gris blavós Prats, zones obertes, pobles Tot l’any
Duc 1,3-1,9 m Enorme, amb «orelles» (plomalls) i ulls ataronjats; nocturn Cingleres i barrancs amb arbres Tot l’any; pon a l’hivern o a principis de primavera
Mussol pirinenc 50-62 cm Petit (22-27 cm), cap gran sense plomalls, ulls grocs, marc fosc a la cara Boscos subalpins d’alta muntanya Tot l’any (sedentari)

Els grans carronyaires: trencalòs, voltor comú i aufrany

Trencalòs

És el rapinyaire més emblemàtic del Pirineu i el que més gent vol veure. Es distingeix del voltor comú per la cua llarga en forma de falca (la del voltor és curta) i per les ales més estretes. S’alimenta sobretot d’ossos. La seva recuperació és un dels èxits de la conservació a Europa: d’unes 20-30 parelles al Pirineu a principis dels anys vuitanta a unes 200 el 2022, segons la Fundació per a la Conservació del Trencalòs. T’ho expliquem tot a el trencalòs al Pirineu.

Voltor comú

És el rapinyaire que veuràs amb més seguretat. Gran, bru canyella, amb les plomes de vol i la cua fosques i un collar blanc a la base del coll. És més planador que no pas batedor: aprofita les tèrmiques amb les ales lleugerament aixecades i sovint es veu en grup. Cria en colònia en cingleres verticals, les voltoneres. A la península és sedentari. Més a el voltor comú.

Aufrany

El més petit dels voltors de la península i l’únic migrador: arriba a principis de març i se’n va a final de setembre per passar l’hivern a l’Àfrica subsahariana. L’adult és inconfusible, blanc amb les puntes de les ales negres, la cua blanca en falca i la cara groga. Els joves són bruns i triguen uns cinc anys a tenir el plomatge d’adult. Menja carronya, sovint les restes que deixen els voltors grans, i també insectes, animals petits i ous.

Segons el cens nacional del 2018 coordinat per SEO/BirdLife, a l’Estat hi havia unes 1.567 parelles reproductores; a Catalunya, unes 88, de les quals unes 65 eren a la província de Lleida, amb una lleugera tendència a l’alça des del 2008. Està catalogat com a «vulnerable» al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades (la subespècie peninsular) i al catàleg català de fauna amenaçada.

Milà reial: com reconèixer-lo i per què preocupa

El milà reial és un rapinyaire mitjà, de 60-65 cm de llarg i 1,4-1,7 m d’envergadura, que es reconeix a l’instant per la cua profundament forcada, el cap gris platejat i les taques blanques sota les ales. Sovint es confon amb el milà negre, que és tot fosc i té la cua molt menys forcada. Prefereix paisatges en mosaic: prats i conreus amb arbres, vores de bosc i espais oberts, i a la tardor i l’hivern freqüenta femers, granges i abocadors.

Al Pirineu català és un reproductor escàs. La Història Natural dels Països Catalans parlava d’entre 5 i 10 parelles disperses per la meitat nord del Principat (entre d’altres, la Val d’Aran, la Cerdanya, l’Alta Ribagorça i el Pallars Jussà), amb l’arribada d’alguns hivernants a la tardor: els milans del centre d’Europa arriben a la península al setembre i l’octubre i tornen a les zones de cria cap a l’abril. L’Estat espanyol és el gran quarter d’hivern europeu de l’espècie: el cens hivernal 2024/2025 de SEO/BirdLife i la Sociedad de Ciencias Gorosti va comptar 73.353 milans reials en 1.388 dormidors.

Tot i així, està catalogat «en perill d’extinció» a l’Estat i també al catàleg català. Les seves amenaces són el verí (la primera causa de mort entre els exemplars marcats amb GPS), les col·lisions amb aerogeneradors i línies elèctriques i l’electrocució.

Àguila daurada i àguila marcenca

L’àguila daurada és el gran depredador del cel pirinenc. Les femelles són més grans que els mascles i arriben a uns 2,3 m d’envergadura. L’adult és bru fosc amb el clatell daurat; els joves porten més blanc a la cua, que es va reduint amb l’edat. Caça en prats i vessants oberts, i al Pirineu la marmota és entre les seves preses. Comença la cria entre gener i març. A l’Estat no està amenaçada, amb més de 1.500 parelles estimades. Més detalls a l’àguila daurada al Pirineu.

L’àguila marcenca és l'»àguila blanca» de l’estiu: per sota és molt clara, amb barres fosques, i té una caputxa fosca que li baixa fins al pit. És especialista en serps, que localitza planant i de vegades aturant-se uns segons a l’aire. Passa l’hivern a l’Àfrica subsahariana i torna entre març i abril.

Falcó pelegrí i xoriguer: els falcons

El falcó pelegrí és de la mida d’una cornella (34-58 cm de llarg), amb ales punxegudes, dors gris pissarra i una bigotera negra molt marcada sobre la galta blanca. La femella és clarament més gran que el mascle. Cria en lleixes de cingleres i caça ocells en vol amb picats espectaculars: sovint se citen velocitats de més de 300 km/h. A la península és majoritàriament sedentari.

El xoriguer comú és el rapinyaire petit que veuràs quiet a l’aire, batent les ales sobre un prat a 10-20 m de terra: és la seva manera de caçar. Fa 34-38 cm, amb una cua llarga; el mascle té el cap gris blavós, i tots dos sexes, les ales rogenques amb taques negres. Viu en zones obertes i matollars, i niu en escletxes de roca, edificis o forats d’arbres. És el més fàcil de veure als prats que envolten els pobles.

Rapinyaires nocturns: duc i mussol pirinenc

Duc

És el rapinyaire nocturn més gran d’Europa: 56-75 cm de llarg i fins a 1,9 m d’envergadura, amb «orelles» (plomalls) i ulls ataronjats. El seu cant, un «uú-o» greu, se sent fins a 2 km. Viu en zones amb cingleres o barrancs a prop d’arbres, i cria un cop l’any, amb la posta a l’hivern o a principis de primavera. És actiu sobretot al vespre i abans de l’alba.

Mussol pirinenc

Un dels ocells més especials del Pirineu. El mussol pirinenc (Aegolius funereus), en castellà mochuelo boreal o lechuza de Tengmalm, és petit (22-27 cm, 100-200 g), amb un cap gran sense plomalls, ulls grocs i la cara emmarcada de fosc. Viu en boscos subalpins de coníferes i cria en forats d’arbres, sovint forats vells de picots; també fa servir caixes niu.

La seva història a l’Estat comença al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: no s’havia localitzat al vessant sud fins al 1984, i el parc manté una població relativament important als seus boscos subalpins. El 2002 es van comptar 142 exemplars al vessant sud del Pirineu, 123 dels quals a Catalunya. És nocturn i molt difícil de veure: es detecta pel cant, una sèrie de xiulets que s’accelera i se sent fins a 3 km les nits tranquil·les. Està catalogat com a «vulnerable» a Catalunya. Comparteix bosc amb el gall fer, i com ell necessita boscos madurs i tranquil·litat.

No facis servir reclams

Posar enregistraments de cant per atraure ducs o mussols els estressa i els fa gastar energia en plena època de cria. Escolta, no provoquis. I no t’acostis mai a un niu o a una cinglera amb polls.

On veure rapinyaires al Pallars Sobirà

  • Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El voltor comú, el trencalòs i l’àguila daurada s’han vist afavorits per un canyet a la vall de Sant Nicolau (costat de Boí). Al costat d’Espot, la pujada a l’Estany de Sant Maurici és un bon lloc per mirar el cel. Més a Aigüestortes des de Llessui.
  • Parc Natural de l’Alt Pirineu. Àguila daurada i trencalòs a les zones d’estanys i circs glacials; el mussol pirinenc, als boscos d’alta muntanya. L’oficina principal és a Llavorsí, i allà t’orienten sobre rutes. T’ho expliquem a el Parc Natural de l’Alt Pirineu.
  • La Vall d’Àssua. Des de Llessui, els prats i les vores de bosc de la vall són bons per al xoriguer i per veure passar voltors a les hores centrals. Mira les rutes per la Vall d’Àssua.

Si vols el panorama complet de la fauna de la comarca, llegeix fauna del Pirineu. I per a altres ocells d’alta muntanya, la perdiu blanca.

Estat de conservació: taula resum

Espècie Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya (2022)
Trencalòs En perill d’extinció
Milà reial En perill d’extinció
Aufrany Vulnerable
Mussol pirinenc Vulnerable
Àguila daurada, àguila marcenca, falcó pelegrí, xoriguer, duc Protegides, no incloses com a amenaçades

Font: Decret 172/2022, de 20 de setembre, del Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada de Catalunya (DOGC 8758). Totes aquestes rapinyaires són espècies protegides.

Consells per observar rapinyaires sense molestar

  • Mira des de lluny. Amb prismàtics o telescopi no cal acostar-se. Si un ocell s’inquieta o abandona el posador, ets massa a prop.
  • Respecta les cingleres en època de cria. Molts rapinyaires crien en cingleres entre l’hivern i l’estiu; no t’aturis sota un niu ni t’hi acostis.
  • Sense drons. Un dron a prop d’una cinglera pot fer que un adult abandoni el niu.
  • Res d’esquers ni reclams. Ni menjar ni enregistraments.
  • Si trobes un rapinyaire ferit o enverinat, no el toquis i truca al 112: el verí és una de les principals causes de mort de milans i voltors.

Per planificar l’escapada, mira el clima al Pallars Sobirà i on dormir i menjar a Llessui.

Preguntes freqüents

Quins rapinyaires hi ha al Pirineu català?

Els més fàcils de veure són el voltor comú, el trencalòs i el xoriguer. També hi viuen l’àguila daurada, l’aufrany (a l’estiu), el milà reial, l’àguila marcenca (a l’estiu), el falcó pelegrí i rapinyaires nocturns com el duc i el mussol pirinenc.

Com distingeixo el milà reial del milà negre?

El milà reial té la cua molt forcada, el cap gris platejat i taques blanques sota les ales. El milà negre és tot fosc i té la cua molt menys forcada.

Com diferencio el trencalòs del voltor comú?

Per la cua: el trencalòs la té llarga i en forma de falca, i el voltor comú, curta. El trencalòs té també les ales més estretes.

Quan es pot veure l’aufrany al Pirineu?

De principis de març a final de setembre. La resta de l’any és a l’Àfrica subsahariana.

Què és el mussol pirinenc?

És un rapinyaire nocturn petit (Aegolius funereus) dels boscos subalpins, en castellà mochuelo boreal o lechuza de Tengmalm. A l’Estat es va localitzar per primer cop el 1984, al Parc Nacional d’Aigüestortes, i està catalogat com a vulnerable a Catalunya.

El milà reial està en perill?

Sí. Està catalogat en perill d’extinció a l’Estat i a Catalunya. Les amenaces principals són el verí, les col·lisions amb aerogeneradors i línies elèctriques i l’electrocució, tot i que l’Estat acull a l’hivern més de 73.000 exemplars (cens 2024/2025).